Ecologisch hovenieren. Drie uitgangspunten

 
 

Goede planten
Vraag: hoe kan het eigenlijk dat alle ananasplantjes in de winkel even groot zijn? Goed geraden, dat is industrie. Het begint in de Derde Wereld, met hormonen en pesticiden. Het eindigt fleurig uitgestald hier in tuincentra en supermarkten. Allesbehalve duurzaam. Daarom is het zo fijn dat er in Nederland kwekers zijn die het anders doen. Die alles zelf zaaien, splitsen of stekken. Dáár moet je zijn. En het is leuk om daar te zijn. Word je blij van. Alleen al van hun websites.

Goede bodem
Het bodemvoedselweb: de basisgedachte van het nieuwe tuinieren. De natuur is prima in staat om voor zichzelf te zorgen. Daar is echt geen kunstmest voor nodig. Mollen, wormen, insecten, schimmels en bacteriën doen werk waar menselijk vernuft niet tegenop kan. Slim tuinieren begint met respect voor dat ondergrondse spel. Kunst is daarop in te spelen, voor zover nodig. Hoe? Bijvoorbeeld met ecologisch verantwoorde grond. Een handvol extra wormen. ’s Winters alles lekker laten staan. Extra vitamientjes: biologische compost en vulkanisch gesteente. Fijnkorrelige klei om water vast te houden.

Geen extra tegels!
Spreekt voor zich. Hoewel? Soms realiseren mensen zich niet dat straatwerk warmte vasthoudt. Helemaal niet prettig in zomers die steeds heter worden. Veel verstandiger dus om te kiezen voor gazon en/of microklaver. Voor plantenborders en takkenrillen voor dieren en vogels. En het onderhoud? Tuinen zijn handenbindertjes, niks aan te doen. Maar heus, je krijgt er vanzelf plezier in. Zo leuk om te ontdekken hoe je minder onkruid krijgt als je slim inplant en een beetje geduld hebt. Je vingers worden vanzelf groen.

Verder
De ecotuin is een wereld op zich. Elke keer weer boeiend om samen de mogelijkheden te verkennen. Er kan zo veel! Hemelwater opvangen. Water doorlatende bestrating. Een hi-tech sproeisysteem via een app. Een daktuin aanleggen. Een natuurvijver op leembasis. Allemaal specialismen waarvoor ik u in contact kan brengen met de juiste mensen. Ik ben aangesloten bij De Wilde Weelde, een waar hoveniersinspiratieweb.

Bij de kweker



Libelle